+31-174-518888    info@oranjehoeve.nl        

Veiligheidstips

Je gaat paard- of ponyrijden, en gelijk heb je! Het is een fijne en boeiende sport die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt beoefend. Manege de Nieuwe Oranjehoeve vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels voor je op een rijtje gezet. Volg onze adviezen op, zodat je ongevallen hopelijk kunt voorkomen en meer geniet van de paardensport.

Veiligheidshoofddeksel

Wanneer er één beschermende maatregel van belang is, dan is het wel een goede hoofdbescherming. Wie kiest voor deze fantastische sport, kiest ook voor de risico's die daarbij horen. In meer dan de helft van de gevallen wordt het ongeval veroorzaakt doordat je van het paard valt. Het dragen van een veiligheidscap met CE-markering en het EN-1348-teken, is daarom tijdens het rijden op onze manege verplicht. Dit hoofddeksel heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. Dus je hoofd is dan tenminste goed beschermd. Deze veiligheidscaps worden door de manege beschikbaar gesteld en hoeven dus niet meteen te worden aangeschaft.

Rijkleding

Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de voet van je laars bij een eventuele val in je stijgbeugel blijft hangen. Draag daarom altijd (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op de goede pasvorm.

Draag kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar mag ook weer niet te los zitten en ‘wapperen'. De onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op je huid. Draag te paard daarom altijd een echte rijbroek. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek, dat voor wedstrijden een witte kleur verplicht is.

Bodyprotector

Nog niet verplicht, maar zéér aan te raden, is het gebruik van een bodyprotector, in ieder geval bij het springen. Deze beschermt de drager bij een val van het paard tegen eventueel rugletsel en beschadiging van inwendige organen zoals de milt, de lever en de nieren.

Paardrijlessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. Je moet goed weten hoe je daarmee moet omgaan. Zeker als je de kans op ongevallen zo klein mogelijk wilt maken. Omgaan met pony's en paarden leer je tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn hierbij een voorwaarde.

Regels

Op elke manege gelden regels. Onze huisregels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buitenrijden, kun je lezen op de verschillende posters en in de diverse folders.

Meld gezondheidsklachten

Wanneer je bepaalde problemen met je gezondheid hebt en daarvoor eventueel medicijnen gebruikt, dan is het verstandig dat je onze instructeurs daarvan op de hoogte stelt. In geval van nood weten zij dan beter hoe ze moeten handelen.

brederode.png
kevins.png
hoogenraad.png
stouten.png
domburg.png
tcs.png
gaag.png
havens.png
multi.png
surlinio.png
hofstra.png
vanschie.png
smit.png
greve.png
ago.png